Spise deg tilbake til 1922

La oss ta utgangspunkt i denne fireretters menyen. Nå hundre år senere i 2022, så tilsvarer prisen på 5,- om lag 130,- om vi bare legger konsumprisindeksen til grunn. Det virker som en lav pris for fire retter, men det var stor forskjell i disponibel inntekt mellom lønnsmottakere og bønder som i hovedsak dyrket egen mat. Timelønnen i 1922 varierte rundt kr 2,-. Timelønnen i dag varierer rundt 200,- og derved tilsvarer fem kroner om lag 500,-. Det er fortsatt rimelig for fire retter, særlig om en tar i betraktning den store arbeidsinnsatsen så lå bak hver rett. Kostnadene til lønn var lavere den gang. Forsøk derfor selv å lage spisevognens meny fra 1922. Oppskriftene er for fire personer.

 

meny 1922

 

Brun sellerisuppe


Basisoppskrift på buljong, lages i god tid på forhånd, gjerne dagen før: Rå bein fra storfe eller annet.

2 løk, 2 gulerøtter og 2 stilker selleri
2 laurbærblad og 5 pepperkorn

Brun sellerisuppe:

125 gram tørre, grønne erter
1/2 stor, frisk sellerirot
6,5 dl liter god kraftig buljong
1/4 liten skje kaldt smør
1/4 teskje sukker
1/4 knivsodd pepper
Salt etter behov

Del løk, selleri og gulerøtter i fire, og legg dem i en stor gryte sammen med benene. Fyll opp med vann til det dekker. Legg i laurbærblad og pepperkorn. Kok opp og la småputre på ovnen under lokk i noen timer. Skummes av etter behov. Etter noen timer, begynner buljongen å dufte godt og det legger seg også et oljet lag på toppen. Kraften kokes inn til den er passe, deretter siles buljongen.

Ertene renskes, skylles og settes i lunkent vann natten over. Sett ertene i 1 liter vann til koking 3 – 4 timer før spisetid. Rensk og vask selleriroten, skjær den i tynne skiver og kok dem sammen med ertene. Kok jevnt og sakte under lokk. Etter omtrent 2 timer er de ganske møre, så de kan presses gjennom et dørslag. Sett så den utpressede masse til koking sammen med buljongen. La det koke jevnt og kraftig en liten stund. Løft til siden og tilsett smøret og krydder. Supen serveres med ristet loff skåret i spisser.

 

Fiskepudding med rekesaus


600 g hysefilet skinn og beinfri
2 stk eggehviter
5 ts salt
½ ss potetmel
1 ts malt ingefær, 1 ts malt eller revet muskat og hvit pepper
1 liter kald melk (slett ikke lettmelk)

Hysefilet eller kolje kuttes i biter og legges kaldt - ikke frossen men iskald. Legg fisken i kvernen og kvernes glatt og seigt. Sjekk at fisken er skikkelig malt. Tilsett to eggehviter. Spe med melk. Farsen skal være bløt men ikke rennende. Spe sakte i begynnelsen og se at farsen absorberer melken før du heller i mer. Sjekk konsistens og smak. Juster med krydder og melk. Fiskepuddingen bakes i form i vannbad på 100- 130 grader.

Rekesaus:

1,5 liter reker
80 g smør
80 g mel

Pill frosne reker. Ta vare på skallet. Kvern dette med smør til en ”deig”. Fres massen i kjele. Hell på 5-6 dl vann. La det koke i 30 min. Helles i en beholder og settes kaldt. Ta av det stivnede smøret. Rekekraften tar du vare på til rekesausen; en liter lunken melk røres klumpfritt inn. Smakes til med rekekraft, salt, pepper og rekesmør. Anrettes på tallerken med reker, små grønnsaker (gulrot, erter, sukkererter) kokte poteter med persille og saus.

Lammestek med salat


800 g stek av lam
2 ss smør eller olje til steking
Salt og pepper
600 g små poteter
6 ss olje eller smør
6 ss sennep
Salt
1 ss finhakket frisk rosmarin og 1 ss finhakket frisk timian
50 g salatblader

Gni kjøttet inn med salt og pepper, brun raskt og etterstek i ovnen på 175⁰C. Skrubb poteter lett. Legg dem i en langpanne og vend inn sennep, olje og strø på salt. Stek på 200⁰C i ovn til de er gjennomstekt. Serveres med salat.

Rabrabracompott med Fløte


6 stilker rabarbra (middels tykke)
4 dl vann og 1 dl sukker
2 drøye spiseskjeer potetmel

Rabarbraen renskes, skylles og skjæres i omlag 2 cm lange biter. Kok opp vann og sukker, legg deretter i rabarbraen og kok den mør ca. 10-15 minutter. Rør ut potetmel i litt kaldt vann og tilsett den i en stråle nedi kjelen mens du rører godt hele tiden. Gi grøten et raskt oppkok og la den avkjøle seg. Hell den over i serveringsboller og strø på litt sukker så det ikke danner seg skorpe på kompotten. Serveres lunken eller kald med kremfløte og litt ekstra sukker.

Drikke til maten


Vinlisten stammer trolig fra 1913, samme år som damplok 255 ble bygget.
Her kan vi velge noe som passer til måltidet:
Forrett: Champagne Piper Heidsieck 1906
Første hovedrett: Rhinskvin Rauenthaler Hallgartner 1911
Annen hovedrett: Châtau Laujac 1906
Dessert: Madeira

Gitt at en delte halvflasker til hver rett og sigarer som avslutning, så ville prisen på dette måltidet for to personer ville blitt kr 28,10, men med tillegg av 10% service til betjeningen som den gangen ikke var inkludert i prisene og med tillegg av tips, (trolig ville de rundet av til 34,-), som i dag ville tilsvart 3.400,-. Selvfølgelig, en enkel rett og en flaske landsøl ville vært rimeligere og overkommelig for de fleste til under prisen av en timeslønn. 

 NSS003