De som onsdag 8. april fant veien til Råstad, fikk i ord, bilder og levende live en flott innføring i det gode liv med live steam på skinner blant blomster og andre vekster.  Hagejernbanegeneraldirektør Jan Salvesen i det velrennomerte VHjB (Vaarli Hagejernbanesælskab) hadde tatt veien til Norsk Jernbaneklubbs lokalavdelingi landets nest minste fylke, og ga til beste en (for)rykende forestilling, til utilslørt glede for de fremmøtte.

Det begynner å nærme seg tiden for et medlemsmøte som vil omhandle en mangeårig kraftproduksjon i en redusert og familievennlig størrelse.  Mens det ventes, har noen sikret seg orkesterplass, andre er seg bevisst å sørge for at kaffestanden holdes på riktig nivå.

Svend-Erik Larsen (t.v.) og Jonny Karlsen har satt seg godt til rette i avdelingen med "myk klasse".

Et kort tog med en absolutt femti-femti-deling mellom vogner for passasjerer og gods.

En smukk liten dame.  Eller som noen sier - en kullblondine ...

A man and his machine - hagejernbanegeneraldirektør Jan Salvesen smiler fra øre til øre. 

Mens det ventes, rettes det beundrende blikk fra både stående og sittende, og ...

... det føres samtale mellom publikum og hagejernbanegeneraldirektøren.

Ole Jonny Flateby er en trofast og meget hyggelig gjest på Råstad.

Jan Salvesen vandret rundt i lokalet, her i hyggelig passiar med et av Norsk Jernbaneklubbs medlemmer fra den aller første tiden, Svend-Erik Larsen.

 

Da klokken slo syv på kvelden, ble det ønsket velkommen til et dampende medlemsmøte og scenen ble gitt til hagejernbanegeneraldirektøren.  I løpet av den kommende timen ble vi med ord og bilder vist hvordan en privat jernbane kan etableres i nærmest en hvilken som helst hage.

Interessen var påtagelig blant menn med store øyne og positur som ga nærhet til mekanikken.  Hagejernbanegeneraldirektøren står klar med vidunderstartmiddel på boks, nå er det like før.

Fyren er tent, ...

... det justeres (hendig da med en hardtop som lettvint kan settes i åpen posisjon ...) for å oppnå riktig arbeidstrykk, ...

... så kan det lukkes og ...

 

 ... riktige signaler kan gis uten en tråd - ...

... og vips er det synlig - og hørbart (!) - liv i Silver Lady.

Og det krevde sin mann å holde orden på koppen når det dampes og rører seg på bordet …  Knut Brænden (t.v.) og Egil Grønstad følger løsloket med blikket.

Nå skal det jo ikke kjøres løslok hele kvelden, så lokomotivet kobles til togstammen.

Innimellom er det påkrevet med ...

... litt manuell justering, det er ikke alt som kan ordnes trådløst.

Et kort tog på Råstad, Egil Grønstad (t.v.) og Svend-Erik Larsen har festet sine blikk.

Så langt kan man komme nordover.

Ferden sørover følges av et knippe menn i sin beste alder.

Kveldens tog, på enden av godsvognen vises det tydelig at toget er vakuumbremset.

Silver Lady og hennes tog, takk for besøket.

Lokalavdelingens leder Hans Morten Tamnes (t.v.) overrekker hagejernbanegeneraldirektør Jan Salvesen en påskegul "Streken" som takk for besøket, foredraget og visningsturen.  I dørgløtten stikker forpleiningsansvarlig Per Sørensen hodet frem.

"Streken" poserer med Silver Lady og vognene.

 

Da var nok et medlemsmøte i lokalavdelingen gjennomført.  Hvorvidt det har utløst lokal jernbanebygging vites ikke, men det ble svært klart for de som var til stede at dette er noe som gir mye glede.